mvhmattis.se
april 2021
Swipa
Sida 1
index
index

Mvh magasin är en plattform för text. En plats att skriva av sig på och ett rum för att ge historierna ytterligare en dimension.

Magasinet är ett hjärteprojekt och tanken är att under 2021 att släppa tre nummer, med start april. #1 innehåller inte bara mina ord utan även en dikt av poeten Sara Nazari och ett recept av kocken och artisten Ros. I magasinet finns låttexten till den kommande singeln "Tiotusen Celsius" ft. Skander som släpps den 23e april.

Foton på bak, fram och sida 1 är tagna av Nils Sjöholm. Foton på sida 3 och fyra är tagna av Olle Enqvist. Foto på sida 8 är tagna av Ros.

Magasinet är gjort tillsammans med Jonathan Undhagen och Johan Lennartsson.

FOTO NILS SJÖHOLM

Mattis

Sida 2
låttext

Tiotusen celsius ft. skander

Producerad av Linus Hasselberg och Hannes Hasselberg

Tänder cigaretten på ett stearinljus, be att de håller ett helt liv ut. Jag har aldrig någonsin sett dig se så fri ut, jag har aldrig någonsin sett dig se så fri ut. Jag vet att du kan ett litet tag till, snälla låt den brinna bara ett tag till. Jag undrar om du vet vad du sagt ja till, jag undrar om du vet vad du sagt ja till.

Men jag har mina spöken, du har dina, jag tror vi löpa hela linan. Läppar smakar sötare än sirap, den enda som kan dig bättre än mig är Nikolina. Jag glömmer bort att säga det ibland, jag gjorde det bästa som jag kan, om dom bara visste hur vi brann, om dom bara visste hur vi brann. Sitter på kafét som ligger under linden, ovanför det sjunger vinden, håller andan tills det känns som mina lungor brinner (det känns som mina lungor brinner). Jag vill säga mycket men med färre ord, sett hur intentionerna kan färga ord. Gått igenom dalarna och berg ihop, gått igenom dalarna och berg ihop.

Jag lånade pengarna till Kuba, jag lånade ännu mer till ringar. Flätar mina mellan dina fingrar, dina lockar ligger på min bringa. Jag vet att min oro kan va krävande, jag vet att jag inte kan begära mer, men om dom inte kan se hur vi brinner, vet jag inte om dom vet vad kära är.

Såg nått skimra där på Yaki, mami tvärsnabb, vroom vroom! Kawasaki, hon bär på that bum bum, måste zooma in a little sum sum, sweet ting, jag dör för dig. Låst sen då jag såg dig först, huden gås av din röst, hur du släcker min törst, men är orsaken bakom den på samma gång. Aldrig mött någon annan som, får mig skriva som någon annan som, gått igenom solskenet, jag va grå i 10 år. Låg i 20 år, demoner har minst 22. Jag tror inte du har mer än så, men mina blivit färre ja, tror att det är sättet som du ser mig på. Sättet som du ser på allt, Houdini i mina ögon, dios mio dina ögon, hoppas våra kids får dina ögon. Ögonlocken döljer bilder på oss, du är rushen av mitt första bloss, glöden, vi har samma eld i oss.

Sida 5
Sida 6
Sida 7
dikt
dikt

MVH
SARA NAZARI

En dikt av Sara nazari

Klart jag undrar,
om du tänker, om lampan släckts. Vad som sägs bakom stängda dörrar, stannar i luften. Välkomna våren, blommor knoppar. Jag kläcks. Mörkret faller, lampan tänds. Vi håller det tänt, Ett tag till. Ska jag släcka allt, som brinner inom mig, ska du blåsa ut, mitt ljus.

Klart jag undrar,
Varför saker inte varar förevigt, om universum är oändligt. Är inte vi en del av allt, och allt en del av oss. Dör inte vi, för att återupplivas. Ur vatten kommer liv, ur mig växer blommor, med taggar, tagga ner. Jag håller med.

Klart jag undrar,
Hur stjärnor låter när de slocknar, Kämpar de för att överleva, eller tillåter de sig själva att explodera. Allt jag vill, solen, är att du håller det tänt, ett tag till.

Så jag får känna dig, så där på morgonen genom fönstret. Så där så inte ens vinden sjunger. Den står stilla. Jag brister i näring, ge mig ditt ljus. Värm min hud, innan det är slut. Innan du släcks, och jag dör ut.

Klart jag undrar,
Varför jag. Så många gånger, tappat hopp, tappat mig, försatts i skuld. Betala tillbaka. Hur ger jag utan att förvänta mig? Ibland hålls det tänt för länge, vart går gränsen? Mellan att ha is i magen och att släppa. Hur förklarar jag all skit. Tvingar jag fram en mening, för att göra skönhet av minnen som spelas som mantran. Fan vad svårt det ändå är, och så vackert. Vackrast, när vi vågar släcka, och låta solen tända upp igen.

Sida 8
recept
recept

Ett recept av ros

Ravioli med potatis & dragon

Mvh Ros

En av dom bästa fyllda pastorna jag vet i dess enkelhet. Servera i en god buljong eller bara slunga upp i smör och citron.

Det viktigaste att tänka på med fyllningen är att potatisen är varm när det pressas och inte överarbetas. Använd inte visp, utan slickepott och jobba ihop tills allt precis har gått ihop, om man överarbetar den blir den klistrig och inte särskillt angenäm i munnen. Den ska vara luftig!

Det andra som är viktigt att tänka på är att inte snåla med kryddning i fyllningen! Den ska nästan smaka för mycket för när man väl äter den med pastadegen tonas smakerna ner. Krydda krydda krydda!!!

Sida 9
Recept
recept

Pastadeg:

200 g tippo 00 vetemjöl
2 stora ägg
1 dl durumvete/semolina mjöl att kavla ut pastan i. Viktigt!

Pastafyllning:

Mjölig potatis 3 st stora
2 msk Osaltat smör
2 msk mjölk 3%
Citronzest från en citron
2 vitlöksklyftor
2 msk riktigt god olivolja

Hackad dragon, persilja, mynta, gräslök egentligen vilken du vill och hur mycket du vill. Jag brukar köra alla!

Salt & Peppar

Du kan antingen göra degen i en degblandare eller så knådar du för hand om du inte har en blandare. Börja med att ha ut mjölet på en arbetsbänk, gör ett hål i mitten och knäck i äggen. Börja vispa från mitten med en gaffel tills mjölet börjar arbetas in helt, gå då över till att knåda. Viktigt att knåda degen länge, ca 10 min tills den är slät och fin och elastisk. Plasta och låt vila minst 1 h i kyl.

Börja med att koka potatisen med skal på i saltat vatten tills den är helt mjuk. Skala direkt, den kan va väldigt varm så håll potatisen i en kökshandduk medan du skalar. Pressa ner i en bunke. Viktigt med potatispressen! Riv i vitlök, citronzest, hacka ner örter, salta och peppra men kom ihåg att våga ta i! I med mjölk och smör och olja tills allt formar en fin och fast smet.

Häll upp i spritspåse, det kommer göra ditt jobb så mycket enklare!

Kavla ut pastadegen i pastamaskin till ca 2 millimeter tjock, använd semolinamjöl så degen inte fastnar i bänken. Spritsa ut potatisen i kluttar med några centimeters avstånd och täck sedan hela längan med ännu ett pastaark. Använd fingrarna och dutta lite vatten runt fyllningen på pastadegen. Använd stansningar!

En stansning i storleken av potatis-fyllningen och använd den rundade baksidan att trycka till runt fyllningen så all luft försvinner och så att de två degarna fastnar i varandra. Ta sen en lite större stansning och skär ut dina raviolis.

Koka upp vatten, saltat!!!!
Koka dina raviolis i ca 2-3 minuter och ta genast upp i en sauteuse eller kastrull med lika delar smör och pastavatten, bara så det kan omge pastan så kanske en halv dl av varje. Det ska inte täcka pastan i vätska.

Sen är det bara att salta och mal lite ny peppar på toppen, upp i en skål och toppa med dragon! Servera i valfri buljong om du gillar det eller ät som dom är.

Tips: det är väldigt väldigt gott att pochera torsk eller annan vit fisk i 50/50 mjölk och vatten, massa vitlök, timjan och örter och blanda i potatis fyllningen när den är tillagad och faller isär. Detta kallas för brandade och är traditionellt en typ av gratäng men funkar himla bra som fyllning i pasta med!

Sida 10
Spellista
spellista

Ett tag till

Referens/Associationer

Jag såg "Call me by your name" på ett hotellrum i Göteborg och fångades av ljuset, uttrycken och platsen. Jag försökte återskapa den stämningen i Meningen och det slutade med att det följde mig hela albumet igenom. Ett tag till var från början bara min röst över en uppskruvad sample från My shine is a fade av Hannes. Det var första låten vi gjorde till albumet. 2019 hade Johan ordnat en privat konsert av Ess Bogale i Högalidskyrkan. Vi satt ensamma i de tomma bänkarna och längst fram satt Sara bakom pianot. Ett tag senare hörde jag av mig och tjatade om att få använda Balance som sample på Våg, hon sa till slut ja. En dag bläddrade jag planlöst i en fotobok om italienska blommor på biblioteket i Malmö. Ett av uppslagen handlade om sorten Eterneller. Det stod att de ibland användes som dekoration i kyrkor, speciellt runt medelhavet. När jag var i en studio i Hornstull satt jag bakom pianot och plankade "Wash." med Bon iver. Den blev så småningom Eterneller. Alla dessa tio låtar har på olika sätt inspirerat mig till att skriva albumet.

Sida 7
dikt
dikt

MELLAN SYREN OCH LJUNG

En dikt av mattis

Säg mig om du ser tågtrafiken? När den dansar över årstaviken. Samma känsla som första kyssen eller sista dagen på vårterminen.

Ta en mun av de vita, vad finns under din yta? bilder så grandiosa, vyer så magnifika, viva la bella vita.

Spåren på huden av solen, oljudet utanför krogen, bär solljuset innanför dina alpina drag, ser ut precis som skivomslag, 10 dar utan en,

10 dar utan en vilodag, så många meningar, så lite sidor kvar. Kypare mellan vita dukar som på en biograf.

Jag tror att riktningen är viktigare än farten. Att lyckan inte sitter i citaten. Att misär ibland leder till mirakel och att det svåraste av ord att klä kan vara naken.

mvhmattis.se
april 2021

Vill du ha #2 på mailen?